Tips en downloads
Kinderen tijdens hun kinderfeestje

Het organiseren van een kinderfeestje vraagt enige voorbereiding. En wanneer u het internet afstruint voor ideeën voor een kinderfeestje, zult u tot de conclusie komen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Of u nu kiest voor oud-Hollandse spelletjes of een stoere speurtocht, het is begrijpelijk dat het soms lastig is te bepalen hoe u moet beginnen met het plannen van het partijtje. Met onze tips maakt u een volledige checklist en vergeet u niets. Zo is ook uw missie geslaagd.

1. Start op tijd met de voorbereiding

Bedenk op tijd hoe de dag er moet uitzien. Wilt u het kinderfeestje thuis vieren? Blijven de kinderen eten? Zo ja, wat gaan we eten. Worden de kinderen gebracht of gaan ze direct vanuit school mee? Worden de kinderen na afloop van het feestje thuisgebracht of moeten de ouders ze ophalen? Heeft u hulp nodig tijdens het feestje? Vraag dan op tijd een moeder van een van de genodigde of een familielid om te helpen. Wanneer u goed voorbereid bent, voorkomt dit veel stress.

2. Bespreek de wensen met de jarige

Vraag de jarige wat hij/zij graag wil op het kinderfeestje. Bespreek bijvoorbeeld op tijd welke kinderen uitgenodigd worden. Wil de jarige het kinderfeestje wel thuis doen, of juist liever op een andere locatie? Wil de jarige wel dat de kinderen blijven eten of wil uw zoon of dochter liever een slaapfeestje? Moet het feestje plaatsvinden op de daadwerkelijke verjaardag of willen jullie liever dat het feestje in het weekend plaatsvindt?

3. Hoeveel kinderen worden uitgenodigd?

Vooraf bespreekt u met de jarige hoeveel kinderen er uitgenodigd mogen worden. De handige regel is dat u zoveel kinderen uitnodigt als de nieuwe leeftijd van de jarige. Maar soms is het juist leuk om een grote groep kinderen uit te nodigen. Dit wordt vaak in groep 8 gedaan omdat dit over het algemeen het laatste kinderfeestje met deze kinderen zal zijn. Ook bij een kinderfeestje thuis hoeft dit geen enkel probleem te zijn. De kinderen kunnen in diverse teams een speurtocht volbrengen en bekijken dan alleen de ontknoping thuis.

uitnodigingen voor een kinderfeestje thuis

4. Bespreek vooraf de datum met de andere ouders

Het is aan te raden om voor het versturen van de uitnodigingen alvast de datum te overleggen met de ouders van de genodigden. In de maand voor en ook in de maand na de zomervakantie worden er veel kinderfeestjes gepland, vraag aan andere ouders wanneer zij de verjaardag van hun kind willen plannen. Dit voorkomt teleurstellingen en het moeten verplaatsen van een feestje.

Voorbereiding kinderfeestje thuis

5. Deel op tijd de uitnodigingen uit

Een stoere en spannende uitnodiging zorgt al voor veel voorpret. Wanneer de activiteit ook voor de jarige een verrassing is, kunt u ook de jarige zelf een uitnodiging geven. Wanneer u de datum van het feestje niet vooraf met de ouders heeft besproken, is het aan te raden om in ieder geval twee weken voor het feestje de uitnodigingen uit te delen. Bedenk op tijd of aanvullende informatie op de uitnodiging noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer er regen wordt verwacht dat de kinderen een regenjas moeten meenemen. Of wanneer u het feestje buiten in het donker wilt laten plaatsvinden dat zij een zaklamp nodig hebben.

6. Vraag vooraf naar bijzonderheden zoals allergieën

Wanneer u de ouders spreekt over de mogelijke datum van het feestje, vraag dan direct of de genodigde een allergie heeft of dat er nog bijzonderheden zijn die u moet weten. Het is altijd goed om dit vooraf te weten en tijdens het feestje niet voor verrassingen te komen staan.

Taart voor een kinderfeestje

7. Maak een WhatsAppgroep met de ouders

Het maken van een WhatsAppgroep is vaak heel handig met het plannen van een kinderfeestje. U kunt heel eenvoudig de ouders op de hoogte brengen van mogelijke wijzigingen. En ook op de dag van het feestje is het informeren over het uitlopen van het feestje zo gepiept.

8. Vraag hulp en informeer de hulp over wat jullie gaan doen

Alleen met een groep kinderen een kinderfeestje vieren kan uiteraard prima, maar vaak is het toch handig als u een paar extra handen heeft. Tijdens een speurtocht buiten is het eenvoudiger om overzicht te houden wanneer u met z’n tweeën bent. Het regelen van een hapje tussendoor of het avondeten na afloop werkt toch altijd prettiger met z’n tweeën. De hulp kan uiteraard uw partner zijn, maar vaak is een ouder van een genodigde ook bereid om te helpen op de feestdag. Vergeet niet vooraf de hulp te informeren over wat jullie precies gaan doen en wat zijn/haar rol hierin is.

9. Plan geen overvolle dag

Houd bij het plannen van de feestdag rekening met de leeftijd van de jarige en plan niet te veel op één dag. Een overvolle dag kan voor vermoeidheid zorgen en ook kinderen vinden dit niet prettig. En vermoeide kinderen tijdens een feestje thuis is nooit leuk. Er zijn ook kinderen die veel drukte gewoon niet aankunnen. Dus bedenk vooraf hoe lang u wilt dat het feestje in totaal duurt en plan niet meerdere activiteiten op de feestdag. Houd er vooral rekening mee dat jongere kinderen ook sneller vermoeid raken. Een feestje voor 7-jarigen duurt over het algemeen korter dan een feestje voor 13-jarigen.

10. Samen een feestje geven?

Wil uw kind graag een feestje met een vriendje geven? Of zijn de kosten wellicht iets te hoog om alleen te betalen? Dan kan het feestje altijd samen gegeven worden. Het enige nadeel is dat de jarige niet alleen in de belangstelling staat op die dag. Dit is op te lossen door de grote groepen versie van de speurtocht te plannen, waardoor de groep in twee teams op pad gaat. U kunt dan in beide groepen de jarige de taak van het telefoneren geven en hierdoor toch de jarige even alle aandacht geven. Wanneer u een kinderfeestje thuis voor buiten heeft gepland, kunt u de route starten bij de eerste jarige en laten eindigen bij de tweede jarige. Op deze manier komen ze beiden aan de beurt tijdens het kinderfeestje.

11. Iedereen mag meedoen

Bij grote groepen kinderen komt het nu eenmaal voor dat een kind weleens buitengesloten wordt of zich buitengesloten voelt. Dit is uiteraard voor niemand leuk. Het verdelen van taken zorgt ervoor dat er ruzies worden voorkomen en dat iedereen wordt betrokken bij de activiteit. Ook zorgt het ervoor dat het kind dat gebruikelijk voorop rent en alle leuke dingen wegkaapt, deze kans niet krijgt omdat hij/zij moet samenwerken. Gebruik daarom de taken tijdens het kinderfeestje, zodat iedereen mee mag doen.

12. Feestje aankleden

Een feestje in thema is natuurlijk extra leuk wanneer ook de alles thuis volgens thema is aangekleed. Er is al veel te bereiken met het ophangen van posters en het in scène zetten van een zogenaamde plaats delict. Kijk eens op Pinterest voor ideeen voor het aankleden van het kinderfeestje.

Versiering voor een kinderfeestje thuis

13. Uitdeelzakjes

Wanneer de kinderen weer naar huis gaan is het leuk om ze na afloop van het feesjte iets mee te geven. Met een gripzakje en een karton creëer je al snel een uitdeelzakje in thema. Dit zakje kan gevuld worden met iets lekkers of een leuk speeltje. Natuurlijk zijn ook de accessoires tijdens het feestje erg leuk om mee te geven aan het einde van het kinderfeestje.

14. Binnen of buiten?

Veel ouders denken dat een feestje binnen te druk is, “zeker met jongens”, horen we vaak. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Wanneer de kinderen geconcentreerd bezig zijn en zich verliezen in een verhaal, is het niet zo druk en vermaken de kinderen zich net zo goed. Ook is het niet nodig om veel ruimte te hebben voor het feestje. De kinderen kunnen gezamenlijk aan de keukentafel bezig zijn met het onderzoek. Er zijn ook veel voordelen voor het geven van een kinderfeestje binnen, zeker bij de leeftijd 10 t/m 13 jaar. U hoeft zelf weinig te doen. U hoeft de kinderen in verband met de veiligheid niet telkens in de gaten te houden en een kinderfeestje binnen maakt het iets overzichtelijker dan buiten.

15. Maak een veilige route voor een buitenfeestje

Wanneer u met de kinderen naar buiten gaat, houdt u dan rekening met de route en of deze veilig genoeg is voor de kinderen. Het is met een kinderfeestje toch altijd lastig om overzicht te houden en dan scheelt het als u gedurende de speurtocht niet constant de veiligheid in de gaten hoeft te houden. Wanneer de kinderen zelfstandig op pad gaan, is het raadzaam om extra goed op te letten of de kinderen gedurende de speurtocht geen onveilige situaties kunnen tegenkomen.

Veilige route voor een speurtocht kinderfeestje

16. Buitenfeestje? Gebruik een fiets

Wanneer u voor een buitenfeestje de enveloppen moet verstoppen voor de speurtocht, is het handig een fiets mee te nemen. De route is sneller afgelegd en u bent eerder klaar met de voorbereidingen. Houd er rekening mee dat u de enveloppen niet in het zicht verstopt. Het zou toch jammer zijn als een voorbijganger een envelop meeneemt.

17. Wel of niet het jongere broertje of zusje mee?

Bedenk vooraf wat een jonger broertje of zusje tijdens het kinderfeestje gaat doen. Mag hij of zij mee met de speurtocht? Wanneer u een kinderfeestje voor 10-jarigen heeft gepland, dan is dit vaak te spannend voor een 6-jarig broertje. Bedenk u dus vooraf of het niet verstandiger is om voor het broertje of zusje een speelafspraak met een vriendje te maken op de dag van het kinderfeestje.

Jonger broertje of zusje meenemen tijdens het feestje

18. Wel of niet alleen naar buiten?

Wanneer de route veilig genoeg is, is het geen enkel probleem om de kinderen alleen naar buiten te laten gaan voor de speurtocht. Wij adviseren dit wel pas bij kinderen vanaf 10/11 jaar. Controleer bij de jarige of hij/zij de omgeving goed genoeg kent en of hij/zij met behulp van de plattegrond weer thuis kan komen. U kunt dit natuurlijk ook op de dag van het feestje met de jarige bespreken en op dat moment beslissen of iemand met de kinderen meeloopt. Wanneer de jarige nog een oudere broer of zus heeft, kan het juist spannend zijn om hem/haar mee te laten lopen en geen ouder.

19. Locatie kiezen: woonwijk, bos of in de stad.

Voor het buitenfeestje maakt het niet uit waar deze plaatsvindt. Het is wel leuker wanneer de kinderen voorbijgangers kunnen tegenkomen. Wanneer dit er niet heel veel zijn, wordt het juist spannender. Dan is namelijk elke voorbijganger verdacht. Het voordeel van een tocht door de stad, is juist weer dat de enveloppen ook bij winkels in de omgeving verstopt kunnen worden. Dit maakt het feestje extra spannend.

20. Wel of geen pauze?

Ouders vragen ons vaak of het wel of niet verstandig is om een pauze te houden. Kinderen hebben vaak wel even een rustmoment nodig. Onze ervaring is echter dat kinderen vaak geen pauze willen. Het is te spannend om tussendoor te stoppen. Daarnaast worden de kinderen dan toch even uit het verhaal gehaald. Wanneer het immers spannend is om de dader te vinden voordat de bom afgaat en u zegt dat ze daar nu even mee moeten stoppen om te eten, wordt de spanning direct aanzienlijk minder. Wij adviseren daarom om wat snacks en drinken te regelen zodat de kinderen wel even wat kunnen eten en drinken. En de kinderen die graag door willen gaan terwijl ze iets eten, kunnen dit gewoon doen.

21. Spionnen handboeken invullen

Wanneer u een buitenfeestje gepland heeft, ontvangt elk kind een eigen handboekje. Aan de binnenkant van dit boekje zit een paspoortdeel. Kinderen vinden het vaak erg leuk om dit zelf in te vullen en hun eigen pasfoto te plakken. Vraag de ouders van de kinderen of zij een pasfoto willen meenemen. Of vraag ze om deze te mailen en print de pasfoto’s voor het feestje. Houd vooraf rekening met het invullen van de handboeken in de planning. Dit kan vaak wel zo’n 20 minuten duren.

Handboekjes voor het kinderfeestje

22. Wat te eten tijdens het kinderfeestje thuis?

Wanneer u een kinderfeestje thuis geeft en de kinderen blijven eten, is het altijd weer lastig om te kiezen wat er dan gegeten gaat worden. De logische keuze is uiteraard patat. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de jarige te laten beslissen, maar er zijn kinderen die als lievelingseten iets hebben dat veel andere kinderen juist niet lusten. Er is echter meer mogelijk dan alleen patat. Wanneer u aan het einde van het kinderfeestje, de kinderen nog even bezig wilt houden, kunnen zij bijvoorbeeld ook een eigen pizza beleggen. Bedenk samen met de jarige welke andere mogelijkheden er zijn, wanneer u geen patat wilt eten.

23. Kinderfeestje op een andere locatie

Het is ook mogelijk om het kinderfeestje juist niet thuis te houden, maar een andere locatie te regelen waar het kinderfeestje wordt gehouden. U kunt de speurtocht ook goed uitzetten in de buurt van:

 • U kunt het feestje ook plannen bij een pannenkoekenrestaurant. U zet de route in de omgeving uit en bespreekt met het restaurant dat u na afloop met de kinderen blijft eten.
 • Het is ook erg leuk om de speurtocht uit te zetten in de omgeving van een kinderboerderij. Houd er rekening mee dat de kinderen niet anderen tot last zijn.
 • Het uitzetten van de speurtocht in een bos, kan extra spannend zijn. Vooral wanneer het al vroeger donker begint te worden en de kinderen met zaklamp op zoek moeten naar de envelopjes.
 • Er zijn restaurants of ondernemers die een aparte ruimte hebben waar u gebruik van kunt maken. Informeer of u deze ruimte kunt huren en in de omgeving bijvoorbeeld de speurtocht uit kunt zetten. U kunt uiteraard ook het binnenfeestje op een andere locatie laten plaatsvinden, waardoor u het huis uit kunt met de kinderen en dus niet het kinderfeestje echt thuis hoeft te vieren.
 • 24. Denk aan vervoer voor een kinderfeestje buiten

  Wilt u de speurtocht juist in een andere omgeving uitzetten, houd u dan rekening met vervoer. De kinderen moeten immers gebracht en opgehaald worden. Dus vraag op tijd aan andere ouders of zij kunnen helpen met het brengen en halen van de kinderen.

  25. Maak het niet te spannend

  Houd gedurende het kinderfeestje de kinderen in de gaten. Een spannend kinderfeestje is uiteraard heel erg leuk, maar de kinderen moeten wel weer lekker kunnen slapen. Wanneer het lijkt dat de kinderen het toch iets te spannend vinden, laat dit dan direct weten aan de begeleider. Hij/zij kan hiernaar handelen en ervoor zorgen dat de kinderen geen nare dromen van het kinderfeestje krijgen.

  Bekijk alle artikelen

Kinderen lossen tijdens een kinderfeestje opdrachten op

Spannende opdrachten

Elke envelop bevat een opdracht en/of aanwijzing voor het volbrengen van de spannende missie.

7 t/m 10 jaar buiten

Een jongen aan de telefoon tijdens het kinderfeestje

Contact met agent

De agent vertelt de kinderen over een nieuwe aanwijzing die voor ze is achtergelaten. Zij moeten deze ophalen zonder dat de bende ze ziet.

10 t/m 13 jaar buiten

Kinderen ontmoeten een geheim agent voor het ophalen van bewijs

Bewijs ophalen

Er is nieuw bewijs gevonden. Een geheim agent heeft het bewijs meegenomen en de kinderen kunnen dit bewijs bij de agent ophalen.

7 t/m 10 jaar binnen

Een politiedossier van een maffiabaas

Bewijsmateriaal

Elk missiedossier bevat onder andere bewijsmateriaal, verdachten, getuigen, een plattegrond en natuurlijk foto's.

10 t/m 13 jaar binnen

Kinderen bellen tijdens een feestje de geheim agent

Verdachten

De agent vertelt dat er verdachten in de buurt zijn die ook op zoek zijn naar de aanwijzingen. Zien jullie een verdachte?

7 t/m 10 jaar buiten

Kinderen kijken naar de live ontknoping via de beveiligingscamera

Live ontknoping

Wanneer alle informatie is gevonden, ontdekken de kinderen waar de dader is. Zij kunnen via beveiligingscamera's live meekijken met de ontknoping.

10 t/m 13 jaar buiten

Volg ons op social mediaFacebook logo Twitter logo Instagram logo

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
OK
Decline all
Read more
Onbekend
Onbekend
Accept
Decline